Kryddor

kryddor2

Kryddor och örtkryddor består av ätliga delar av växter, vilka traditionellt tillsätts mat på grund av sin naturliga smak, arom och utseende. Kryddor och örtkryddor ingår även som viktiga beståndsdelar i smaksättningsblandningar som används till vardags i många hem som en viktig beståndsdel i matlagandet. Kryddning av mat har förekommit i alla kulturer vilkas matvanor man idag känner till, antingen som en smaksättare eller som ett sätt att konservera matvaror.

Användning i mat

Det man först tänker på när det gäller kryddor idag är väl att de tillför maten en god smak. Så enkelt har det dock inte alltid varit. I forna tider när det inte fanns kyl och frys och när man slaktade på hösten och, så gott man kunde, förvarade köttet hela vintern igenom, då gällde det att använda mycket kryddor för att dölja den allt sämre smaken på skämt kött. Dessutom har många kryddor funktionella egenskaper i maten. Läs mer