Fakta om Vanilj (Vanilla planifolia)

2018-04-05T10:53:27+00:002018-04-05|

Vanilj (Vanilla planifolia) Större delen av all naturlig vanilj kommer från vaniljorkidén (Vanilla planifolia). Växten har tämligen anspråkslösa gulgröna blommor som sitter i klasar. Växten har sitt ursprung i Mexiko [...]

Vägledning för äkthet

2017-07-12T11:24:33+00:002017-07-12|

Att säkerställa kryddors ursprung och äkthet är något som den svenska branschen arbetar kontinuerligt med. Den brittiska kryddföreningen har tagit fram en branschvägledning för hur man ska arbeta med goda exempel och vad man ska tänka på som aktör i kryddbranschen.

Viktig debatt om att stoppa matfusket

2017-07-12T11:14:29+00:002017-04-28|

Arom- och Kryddföreningen arbetar hårt med att förebygga matfusk i livsmedelskedjan och är ett föredöme i en europeisk kontext. Livsmedelsföretagen, Kött– och Charkföretagen och Svensk Dagligvaruhandel har skrivit en debattartikel om att förstärka Livsmedelsverkets förmåga att arbeta med matfusk, något som Arom- och Kryddföreningen står bakom.

En värld av peppar

2017-03-20T13:59:22+00:002017-03-20|

En värld av peppar Branka Veljovic från Santa Maria är styrelseledamot i Arom- och Kryddföreningen. I Sveriges Radios program Meny i P1 berättar hon hur peppar produceras och hur den [...]

Elstötar ger smakrika kryddor

2017-02-16T15:02:03+00:002017-02-16|

Elstötar ger smakrika kryddor Den 23-24 mars äger Arom- och Kryddföreningens årsmöte rum och i samband med det arrangeras ett seminarium med tema forskning och hälsa. Bland annat kommer ett [...]

Så här används aromer i dagens livsmedel

2017-01-12T16:28:22+00:002016-10-26|

Att arbeta med aromer och smaksättning är något som har en lång tradition och redan i antika Egypten började man arbeta med smaksättning i maten. Den europeiska aromföreningen har tagit fram grafik för att beskriva hur och när man använder aromer i dagens livsmedel. Läs och lär!

Aromer i Almedalen

2017-01-12T16:28:22+00:002016-08-31|

Aromer i Almedalen Med den spännande rubriken ”En jordgubbsarom är bättre än en jordgubbe” arrangerade Livsmedelsföretagen och IKEM ett seminarium under Almedalsveckan som vände på hållbarhetsbegreppet som det diskuteras idag. [...]

Matprogrammet Meny om jordgubbssmak

2016-07-13T13:43:59+00:002016-07-13|

Matprogrammet Meny om jordgubbssmak Matprogrammet Meny i P1 handlade den 16 juni om jordgubbar, hur den odlas men framför allt hur viktig den är i smaksättning och flavouring av livsmedel. [...]

SVT Plus och vaniljarom

2016-02-05T16:00:18+00:002016-02-05|

SVT Plus och vaniljarom Torsdagen den 4 februari sände SVT Plus ett inslag om vaniljarom. Journalisten Mats-Eric Nilsson fick beskriva hur livsmedelsindustrin använder aromer men utelämnade en hel del fakta. [...]