Användning av kryddor

De mest kända användningsområdena för kryddor genom tiderna har varit:

  • i mat – för att tillföra maten smak samt förlänga hållbarheten
  • som medicin
  • som färgämne
  • vid parfymtillverkning

Användning i mat

Det man först tänker på när det gäller kryddor idag är väl att de tillför maten en god smak. Så enkelt har det dock inte alltid varit. I forna tider när det inte fanns kyl och frys och när man slaktade på hösten och, så gott man kunde, förvarade köttet hela vintern igenom, då gällde det att använda mycket kryddor för att dölja den allt sämre smaken på skämt kött. Dessutom har många kryddor funktionella egenskaper i maten. De hämmar:

  • bakterier
  • jästsvampar
  • mögelväxt
  • härskning

Användning som medicin

Kryddor har under tusentals år använts som medicin. Tyvärr har dock inte många vetenskapliga studier på kryddor gjorts i modern tid som styrker de traditionella uppfattningar som föreligger. Det är dock troligt att många av de läkande egenskaper kryddor har tillskrivits av människor som använt dem verkligen existerar.

Användning som färg

Traditionellt har buddhistmunkarnas kåpor fått sin varma gula färg från saffran. Idag använder man dock de betydligt billigare syntetiska färgerna.

Användning vid parfymtillverkning

Redan tvåtusen år före Kristus hade man i Egypten upptäckt att kryddor inte bara smakar utan även luktar gott. Än idag används kryddoljor vid parfymtillverkning. Ett exempel är smak- och doftämnet kumarin som finns naturligt i bl a kanel.