Definition av kryddor

Kryddor och örtkryddor består av ätliga delar av växter, vilka traditionellt tillsätts mat på grund av sin naturliga smak, arom och utseende.

Krydd- och örtblandningar skall endast innehålla kryddor och örtkryddor samt, om nödvändigt, godkänt antiklumpmedel.

Kryddor och örtkryddor ingår även som viktiga beståndsdelar i smaksättningsblandningar (eng. seasonings). I dessa blandningar kan även andra godkända ingredienser och tillsatser ingå i syfte att förhöja smak, munkänsla och funktionalitet i maten. Förutom kryddor och/eller örtkryddor kan här ingå t ex smakförhöjande och smakgivande ingredienser som salt, socker, torkade grönsaker, godkända färgämnen, mjölkprodukter.När det gäller s k funktionella kryddmixer kan dessa även innehålla t ex förtjockningsmedel, emulgeringsmedel och konserveringsmedel.Samtliga ingredienser i dessa blandningar skall deklareras i innehållsförteckningen.

(Definitioner enligt ESA, European Spice Association, www.esa-spices.org där du även hittar mer information om kryddor.)