Aromer i Almedalen

2017-01-12T16:28:22+02:002016-08-31|

Aromer i Almedalen Med den spännande rubriken ”En jordgubbsarom är bättre än en jordgubbe” arrangerade Livsmedelsföretagen och IKEM ett seminarium under Almedalsveckan som vände på hållbarhetsbegreppet som det diskuteras idag. [...]

Matprogrammet Meny om jordgubbssmak

2016-07-13T13:43:59+02:002016-07-13|

Matprogrammet Meny om jordgubbssmak Matprogrammet Meny i P1 handlade den 16 juni om jordgubbar, hur den odlas men framför allt hur viktig den är i smaksättning och flavouring av livsmedel. [...]

SVT Plus och vaniljarom

2016-02-05T16:00:18+02:002016-02-05|

SVT Plus och vaniljarom Torsdagen den 4 februari sände SVT Plus ett inslag om vaniljarom. Journalisten Mats-Eric Nilsson fick beskriva hur livsmedelsindustrin använder aromer men utelämnade en hel del fakta. [...]

Roberts i Örebro och historien om julmust

2017-01-12T16:28:22+02:002015-12-04|

Roberts i Örebro och historien om julmust Nu är julmustsäsongen i full gång. Läs om Arom- och Kryddföreningens medlem Roberts i Örebro och historien om julmust. Artikeln kommer från tidskriften [...]

Äkta oregano hos svenska företag

2015-09-23T14:50:35+02:002015-09-23|

Äkta oregano hos svenska företag Tidningen Testfakta har analyserat svensk oregano med anledning av att det rapporterats att var fjärde oreganokrydda i Storbritannien var falsk. När tidningen presenterade resultatet av [...]

Nytt om citrusaromen Perillaaldehyd

2017-01-12T16:28:22+02:002015-08-10|

Nytt om citrusaromen Perillaaldehyd Citrusaromen perillaaldehyd bedöms som genotoxiskt och DNA-skadande av experter vid European Food Safety Authority (EFSA). Ämnet finns naturligt i citrusskal och används bland annat som smaksättning [...]

Hur hanterar föreningens medlemmar salmonellarisker?

2017-01-12T16:28:22+02:002015-07-09|

Hur hanterar föreningens medlemmar salmonellarisker? Arom- och Kryddföreningens medlemmar bedömer risker utifrån respektive verksamhet och beroende på vilken funktion en produkt har samt hur produkten används. Salmonella och andra mikroorganismer [...]

Arom- och Kryddföreningen om äkta kanel

2017-01-12T16:28:22+02:002015-04-20|

Kanel innehåller naturligt en smakkomponent som kallas kumarin. Kumarin kan i extremt stora mängder vara skadligt för människokroppen. En person med normalvikt kan äta cirka 50 stycken kanelbullar i veckan innan man når den nivå man inte bör överskrida med kumarin. I det fallet finns det andra långsiktiga negativa hälsomässiga konsekvenser än andelen kumarin.